• Rehab på distans bra hjälp för hörapparatanvändare

[2017-08-15] Hörapparater som blir liggande, och folk som gissar sig fram eller drar sig undan när hörseln försämras - känns det igen? Forskning vid Sahlgrenska akademin visar att distansbaserad rehabilitering med övningar och tips kan göra stor nytta.

• Kristineberg firar 140 år

[2017-08-11] Sedan 1877 har forskare och studenter undersökt den marina miljön vid forskningsstationen Kristineberg utanför Fiskebäckskil i Bohuslän. I år uppmärksammas stationens historia genom historiska tillbakablickar samtidigt som det pågår ett arbete med att utveckla stationen till ett framtida forsknings- och innovationscenter.

• Hormon från fettväv kan ge skydd vid PCOS

[2017-08-09] Fetma och nedsatt insulinkänslighet är vanligt vid polycystiskt ovariesyndrom, så kallad PCOS, som drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder. Ny forskning som bygger på djurstudier visar nu att hormonet adiponektin, som frisätts från fettväv, kan skydda mot dessa förändringar.

• Enkel sockerart kan förutsäga risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom

[2017-08-02] En ny studie visar att höga nivåer av mannos, en enkel sockerart som finns i många naturliga polysackarider, kan förutsäga risk för att utveckla typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och progression av diabetisk njursjukdom.

• Effektivt skydd mot höftfraktur vid kortisonbehandling

[2017-07-12] Det finns ett effektivt skydd mot höftfraktur för de många äldre vars skelett successivt håller på att brytas ned, som en bieffekt av kortisonbehandling. Om patienterna får läkemedelssubstansen alendronat minskar risken för höftfraktur med 65 procent, visar en studie publicerad i The Journal of the American Medical Association (JAMA).