Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

[2017-11-22] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller,

[Svensk Leverantörstidning]

Seminarium Försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning

[2017-11-22] Göteborgs universitet har fått i uppdrag av regeringen att under perioden 2017-2021 bedriva en försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning i syfte att stärka den vetenskapliga grunden i skolväsendet och i lärarutbildningen.

[Medarbetarportalen]

Global debatt om cannabislegalisering landar i Sverige

[2017-11-22] Fortsatt finnns ett kompakt stöd för restriktiv narkotikapolitik i riksdagen. Men nu efterlyser Anders Schröder (MP) en förutsättningslös diskussion om hur vettigt det är med förbud mot cannabis.

[ETC]

Bara var tredje patient fick bromsmediciner

[2017-11-22] Perioden efter att de nya banbrytande bromsmedicinerna mot spridd prostatacancer fick full subventionering var det bara runt 30 procent av patienterna som fick läkemedlen, enligt preliminära resultat från en ny svensk studie.

[Dagens Medicin]

Förstudien för Sahlgrenska Life är klar

[2017-11-22] Arbetet med Sahlgrenska Life har tagit ytterligare ett steg på vägen, när förstudien i förra veckan avrapporterades till projektägarna, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

[Medarbetarportalen]

"Akademiska ledarskapet riskerar tappa legitimitet"

[2017-11-22] Att lärosätenas rektorer nu till stor del externrekryteras är en följd av ett minskat inflytande för den akademiska professionen, något som i sin tur riskerar att försvaga legitimiteten för det akademiska ledarskapet.

[Universitetsläraren]

Psoriasisbehandling: Från tjära till biologiska läkemedel

[2017-11-22] Terapiarsenalen har förändrats dramatiskt - nya läkemedel kan ge helt läkt hud till fler patienter Ingår i: Tema Eksem och psoriasis Amra Osmancevic, docent, överläkare, adjungerad universitetslektor, Sahlgrenska akademin,

[Läkartidningen]

Klimatförändringarna får kalfjället att växa igen

[2017-11-22] De alpina växterna konkurreras ut, trädgränsen klättrar uppåt och längs större delen av Kungsleden vandrar man snart genom fjällbjörkskog. I fjällen syns redan tydliga spår av klimatförändringarna. Kalfjället håller på att växa igen.

[Sveriges Natur]

Smittad på jobbet? Så ökar du chansen att vara hemma med lön

[2017-11-22] Vintertid är kräksjukesäsong och nu ökar antalet fall för varje vecka. Blir du smittad på jobbet bör du få vara hemma med lön. Men då gäller det att bli beordrad.

[Vårdfokus]

Oksanen: Vem bryr sig om landsbygden - på riktigt?

[2017-11-22] Vad du ser när du tittar ut från ditt köksfönster på morgonen styr din bild av verkligheten. Och sitter du i huvudstaden och skriver för huvudstaden så kommer det alltid att vara din norm.

[Hela Hälsingland]

Experter vid Göteborgs universitet, #metoo-uppropet

[2017-11-22] Vid Göteborgs universitet finns bred och djup kunskap i ämnen som knyter an till. Vi har därför sammanställt en lista med forskare som kan kommentera och analysera uppropet ur en rad olika perspektiv.

[Tanalys]

Hotade forskare får skydd i Västsverige

[2017-11-22] Att arbeta som forskare är i många länder förknippat med livsfara på grund av hårdföra regimer, extremister och krig. Men lärosäten över hela världen har gått samman för att ge forskare skydd.

[SVT Nyheter]

Hans kollega halshöggs av IS

[2017-11-22] Arkeologen Anas Al Khabour från Syrien fick hjälp av Scholars at risk. Nu bor han i Halmstad och arbetar på Göteborgs universitet. - Nu kan jag arbeta i frihet. En av dem som fått hjälp av Scholars at risk är Anas Al Khabour från Syrien.

[SVT Nyheter]

SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB RAPPORTERAR TREDJE KVARTALET 2017

[2017-11-22] Sammanfattning av tredje kvartalet - Nettoomsättningen uppgick till 10,2 MSEK vilket är en ökning med 104 % jämfört med motsvarande period 2016. - Rörelseresultatet uppgick till -3,4 MSEK (-4,2 MSEK för motsvarande period 2016). - Totala kostnader uppgick till 14,6 MSEK vilket är en ökning med 37,7 % jämfört med motsvarande period 2016.

[Cisionwire]

Årets accessoar: "124 graders vardagsmagi"

[2017-11-21] formpriset »124 graders vardagsmagi. Daniel Rybakkens 124 mirror för Artek är som en öppnad bok på väggen.

[Residence]

Filmsagan om Hjällbos stoltaste boxningsproffs

[2017-11-21] Sagal Aden Hussein, Soundtrack of our lives och Glenn Hysén deltar snart i samma maffiga mingel på Bio Roy. Första december är ett datum att redan nu lägga på minnet alternativt skriva in i kalendern.

[Göteborgs-Posten]

Att förlora ett ben och ställa sig upp igen

[2017-11-21] Det börjar med ett pistolskott i Thailand, fortsätter med ett amputerat ben och en smärtsam väg tillbaka till livet - och scenen. Nils Bergstrands musikkabaré-föreställning bygger på hans egen historia.

[Göteborgs-Posten]

Göteborgsstudenter vinnare i årets Personalvetar-SM

[2017-11-21] HR. Genus och gamification väckte intresse. Men det var Göteborgsstudenternas vision om en "karriärstad" som tog hem förstaplatsen i årets Personalvetar-SM. Fr.

[Akademikerförbundet SSR]

Medicin och teknik i fruktbart samarbete

[2017-11-21] Initiativseminariet Engineering Health - The Legacy of William Chalmers - den 8-9 november 2017 samlade ett stort antal ingenjörer och kliniker med ett gemensamt starkt intresse: att föra medicin och ingenjörskonst närmare varandra.

[Chalmers]

Cellon och Beethoven i fokus

[2017-11-21] Det handlar om Beethoven och cellon i höstens fjärde kammarmusikkonsert i Immanuelskyrkan den 27 november. Här utlovas en resa genom Beethovens tre konstnärliga "åldrar" tillsammans med de fem sonaterna för piano och cello. Sonaterna op.

[Norrköpings Tidningar]

Ny bokserie sätter fokus på kulturarv

[2017-11-21] Palmyra i Syrien - ett hotat kulturarv. Foto: CC BY-SA 3.0, Göteborgs universitet växlar upp sitt arbete med kritiska kulturarvsstudier. 2018 påbörjas en stor bokserie utgiven av Cambridge University Press.

[Aftonkuriren]

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

[2017-11-21] Arton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakas...

[Dagens Nyheter - Login]

Minska stressen och slipp nackvärken

[2017-11-21] Stress, stillasittande vid datorn och tunga jobb kan ge smärta i nacken. Men både övningar för avslappning och enkel styrketräning kan hjälpa! Styrketräningen tar bara 3-5 minuter och kan göras 2-3 gånger om dagen.

[Året Runt]

Få anmäler sextrakasserier på högskolan

[2017-11-21] Av de över 70 000 personer som arbetar på svenska universitet och högskolor har bara ett trettiotal anmält sexuella trakasserier de senaste fem åren. Det visar en granskning som Publikt gjort.

[Publikt]

Forskare: Tiggeriutspel ligger rätt i tiden

[2017-11-21] Att göteborgsmoderaterna går ut och vill ha ett tiggeriförbud är helt i linje med vad de borgerliga väljarna vill. Det är också ett sätt att locka tillbaka väljare från SD. Det menar Maria Tyrberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter]

Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-21] FOTO: Göran Olofsson Medievetaren Ingela Wadbring slutar vid årsskiftet som föreståndare för forskningscentret Nordicom vid Göteborgs universitet.

[Journalisten]

»Villkoren för läkare ska vara överkomliga« / 21 NOV 2017

[2017-11-21] Sjukskrivningarna ökar bland hälso- och sjukvårdens personal. Samtidigt ökar kraven på vårdens tillgänglighet och effektivitet - inte minst inför valet. Hur ska hon få ihop det?

[Läkartidningen]

Mina fick håret avklippt och kroppen täckt av nazisymboler

[2017-11-21] Hon var 14 år. I det vita, rika och utifrån sett välmående området söder om Göteborg blev hon flickan som hotade den vita rasen. - Att jag inte skulle vara svensk fanns inte i min värld, säger Mina Dennert.

[Faktum]

Jasmines 15-åriga son blev gängmedlem

[2017-11-21] Ungdomar med beteendediagnoser som till exempel ADHD som i vissa fall löper risk att bli kriminella får inte det stöd de behöver i vården.

[Sveriges Radio Göteborg]

Vill levandegöra gamla traditioner

[2017-11-21] Folk Hon växte upp i en hantverksfamilj men för henne var det aldrig aktuellt att göra revolt mot föräldrarnas yrkesval. - Nej, det har jag aldrig känt, utan det har känts helt naturligt, säger Anna Fabler när vi träffas i Äskhults by.

[Kungsbacka - Posten]

Han vill bidra till ett mer tolerant samhälle

[2017-11-21] Evangelium är ett glatt budskap som befriar. Men för Richard Millings stannar det inte där. - Att Jesus har dött och uppstått är själva utgångspunkten för det jag gör.

[Dagen]

Lunds nya hedersdoktor - en insektsletare och fossilsamlare

[2017-11-20] En passionerad amatörgeolog och lärare i Eslöv har utsetts till ny hedersdoktor i naturvetenskap vid Lunds Universitet. Peter Cederströms stora passion är skalbaggar, insekter och fossil.

[SVT Nyheter]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Finländska experter på meteoritjakt i Lappland

[2017-11-20] Jakten på meteoriten som slog ned i finländska Lappland är i gång. Experterna arbetar nu för fullt med att räkna ut dess bana. Det var i torsdags kväll som vad som beskrevs som ett kraftigt lysande eldklot lyste upp skyn.

[Ny teknik]

Tarmbakterierna, maten och du

[2017-11-20] Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

[Sveriges Radio P1]

Han byggde sin sportbil för hand

[2017-11-20] Bit för bit har han byggt på sin bil. Chassit är gjord av stålrör, karossen gjuten i glasfiber. Efter nio års arbete kan Joachim Harrysson äntligen presenteras sin sportbil i egen design.

[Göteborgs-Posten]

Repliker. "Könsuppdelad statistik en grundförutsättning"

[2017-11-20] REPLIK DN Debatt 12/11. Regeringen instämmer med artikelförfattarna om att jämst...

[Dagens Nyheter - Login]

En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande

[2017-11-20] En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens,

[Min Medicin]

Pedagogiska karriärvägar finns vid vartannat lärosäte

[2017-11-20] Hälften av de svenska lärosätena har infört en pedagogisk karriärväg. Över 500 lärare har utnämnts till meriterade eller excellenta lärare. - Men frågan behöver lyftas på nationell nivå, säger Katarina Winka vid Umeå universitet.

[Universitetsläraren]

Ingela Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-20] Medieprofessorn Ingela Wadbring lämnar jobbet som föreståndare på Nordicom vid Göteborgs universitet. Anledning är den höga arbetsbelastningen.

[Medievärlden]

"Så här kan vi faktiskt inte ha det"

[2017-11-20] Hemmaboende brats med näsan i mobilen - eller tysta daglönare som förlorar jobb på sekunder och inte kan planera sina liv. En ny antologi om Handelsanställdas villkor visar hur fackliga segrar måste vinnas om och inte bara för de unga.

[ETC Göteborg]

Antipartikelmysterium får en ny ledtråd

[2017-11-20] Forskare har svårt att förklara varför det finns så mycket antimateria runt jorden. En ny studie börjar ringa in de möjliga källorna genom att utesluta en populär kandidat.

[Forskning & Framsteg]

Sverige är inte i djup kris

[2017-11-20] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Värmlands Folkblad]

Verktyg ska visa behovet av återhämtning

[2017-11-20] Vissa anställda är så trötta efter arbetsdagen att de inte kan återhämta sig till nästa arbetspass. Då kan det finnas risk för sjukdom, olycksfall och sänkt kvalitet i arbetet.

[Suntarbetsliv]

Idag invigs HDK:s designfestival Open Week

[2017-11-20] Högskolan för design och konsthantverk (HDK) arrangerar Göteborgs designfestival 2017: OPEN WEEK. Festivalen bjuder in alla till att utforska nya idéer om lärande, arbete och social jämlikhet.

[Medarbetarportalen]

SeaTwirl beviljas patent för dynamisk turbin i Europa

[2017-11-20] Det europeiska patentverket, EPO, har beviljat vindkraftsbolaget SeaTwirl patent för en dynamisk turbin. Patentet ingår i samma patentfamilj som det patent som godkändes i USA i april.

[Branschkanalen]

Fem utställningar i Göteborg värda ett besök

[2017-11-20] Snart brakar december lös och julstressen blir påtaglig. Ta det därför lite easy i helgen och gå på en utställning. Underbart lugnt brukar det vara. Dessutom kanske du lär dig något. Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12.

[Metro]

Mer lärarfokus på HUR än VAD eleverna redovisar i det multimodala skolarbetet

[2017-11-20] Att förena multimodalt språk- och kunskapsutvecklande textarbete med bedömning innebär såväl möjligheter som svårigheter i skolundervisningen. Det visar en aktuell avhandling av högskolans Eva Borgfeldt, som på fredag disputerar i Göteborg.

[Högskolan Kristianstad]

Larm på universitetet - räddningstjänst på plats

[2017-11-20] Ett automatlarm har gått i universitets lokaler på Sprängkullsgatan i Göteborg. ...

[GT]

Så kan lärarutbildningen knytas närmare skolforskningen

[2017-11-20] Stockholm universitetet har bedrivit undervisningsutvecklande forskning i samarbete med skolhuvudmän sedan 2009. Förutsättningarna är därför goda när nu universitetet anmäler sig till regeringens försöksverksamhet med praktiknära forskning.

[Stockholms universitet]

Bytte ut Jesusbarnet mot fläskkorv

[2017-11-20] Bagerikedjan väckte kristen vrede med marknadsföringsknep - Eva Ossiansson, ekonomidoktor i Göteborgs universitet och varumärkesdoktor kommenterar stuntet

[Aftonbladet Webb-TV]

"Vi tror att kunskap kan förändra världen"

[2017-11-20] Genus, miljö och rasism är ämnen i den nya antologin Manifest. "Vi vill visa hur humanioran kan användas i samhället", säger Meri Alarcón, en av redaktörerna.

[Uppsala Fria Tidning]

Sverige leder stort

[2017-11-20] En ny rapport analyserar ett 40-tal internationella rankings och index över olika länder. I nästan alla hamnar Sverige i topp-10 och i över hälften bland toppländerna i topp-5, trots att det ibland talas om ett land i kollaps.

[Statskoll]

Dags att skapa en tandvård för alla

[2017-11-20] Alltså, ju större skillnader i socioekonomisk position i vårt samhälle desto större risk att individer med ett faktiskt behov av (akut) tandvård inte får tandvård." Enligt tandvårdslagen är målet för tandvården en god tandhälsa och en

[ETC]

Sverige behöver en debatt baserad på fakta

[2017-11-20] Den pessimism, alarmism och oro som har präglat mycket av den svenska debatten under de senaste åren saknar proportioner. I internationella jämförelser sticker Sverige ut som ett av de ledande länderna inom nästan alla områden.

[Dagens Samhälle]

HDK:s öppna designfestival för alla

[2017-11-20] Designa dina egna leksaker i Biskopsgården, discodreja i Högsbo eller se designstudenternas examensutställning på tillfälligt öppna Röhsska museet. I dag öppnar Göteborg designfestival som vill nå brett och pågår hela veckan.

[Göteborgs-Posten]

Bästa Göteborgsnykomlingen på börsen

[2017-11-20] Av de Göteborgsbolag som har börsnoterats i år har IRLAB Therapeutics gått allra bäst. Sedan noteringen i februari har kursen rusat med 135 procent. Genom forskning hoppas företaget kunna ta fram Parkinsonmediciner.

[Göteborgs-Posten]

De isländska källorna till vår äldre kulturhistoria

[2017-11-19] År 1658 kom den förste islänningen sedan medeltiden till Sverige, och med sig hade han ett antal sagahandskrifter. Forntiden hade anlänt - och sedan dess har vår äldre historieskrivning till stor del vilat på ett isländskt fundament.

[Svensk Historia]

Lägre risk att gamla djurarter dör ut

[2017-11-19] Djurarter som funnits under en längre tid löper lägre risk för att utrotas jämfört med yngre arter. Det framgår i en studie där forskare från bland annat Göteborgs universitet har undersökt tusentals fossiler från rovdjur.

[SVT Nyheter]

Polisens kroppsburna kameror föremål för nytt forskningsprojekt

[2017-11-19] Enskilda poliser utrustas nu med kroppsburna kameror i syfte att förebygga våld och samla bevis för lagföring.

[Edaportalen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://zoologi.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2017-11-22