Samhällsorientering för migranter som integrationsverktyg - En tvärvetenskaplig studie av teori och praktik i tre storstadskommuner

Forskarseminarium

Välkommen till ett ansökningsseminarium med Marie Carlson, professor i sociologi, som erhållit ett planeringsbidrag ifrån WE vilket delats ut i syfte att stödja ansökningar till forskningsfinansiärer inom området immigration och arbetsmarknad. Carlson och hennes kollegor är intresserade av att undersöka hur samhällsorientering för migranter kan fungera som ett integrationsverktyg för att påskynda och underlätta nyanländas etablering i arbets- och samhällsliv.

Marie Carlson, tillsammans med kollegorna Richard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet, Andrea Spehar, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet och Kerstin von Brömssen professor i utbildningsvetenskap Högskolan Väst, har som ambition att genom en tvärvetenskaplig policy-etnografisk studie i tre storstadskommuner (Göteborg, Malmö och Stockholm) undersöka hur man lokalt genomför det uppdrag som från år 2010 finns lagstadgat ska äga rum i varje kommun gällande "Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare" (SFS 2010: 1138; t.o.m. SFS 2013: 158). Samhällsorienteringen har till uppgift att påskynda och underlätta de nyanländas etablering i arbets- och samhällsliv.

På seminariet kommer forskarna presentera sin ansökan som ska skickas in till Vetenskapsrådet/Utbildningsvetenskapliga Kommittén. Ni får möjlighet att diskutera ansökan och komma med kommentarer, frågor och förslag på förändringar.

En utsedd kommentator finns också på plats: docent Mattias Wahlström, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Ordförande vid seminariet kommer Bengt Furåker, senior professor i sociologi, att vara.

Forskargruppens projektansökan kan erhållas ett par dagar innan för att läsa igenom och komma med eventuella kommentarer vid seminariet, skriv då direkt till: marie.carlson@socav.gu.se.

Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade.

Vänligen anmäl dig senast den 21 mars på följande länk: till anmälan

Varmt välkommen!