• Från mellanstadielärare till professor

[2017-02-24] Hon började som mellanstadielärare och nu har hon blivit professor i sociologi. Marie Carlsons väg har inte varit helt rak, men alltid kretsat kring frågor om utbildning, demokrati, migration och mänskliga rättigheter. Hennes intresse har också fört henne till många olika länder och Marie har deltagit i flera internationella forskningsprojekt.

• Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

[2017-02-22] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

• Föräldrarna viktiga vid rehabilitering av unga med förvärvade hjärnskador

[2017-02-22] Unga som drabbas av hjärnskador behöver ofta omfattande rehabilitering. En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att föräldrarna och ungdomarna själva kan bidra till att förstå vilken sorts rehabilitering som behövs genom att utforska hur tal och språk fungerar i hemmiljön.

• Utbildning och snabb integration nyckeln till minskad barnfattigdom

[2017-02-22] Är du född i Sverige och barn till utrikesfödda föräldrar med kort utbildning är sannolikheten att du lever i fattigdom mer än 50 procent. Är dina föräldrar nyanlända eller födda i Irak, Somalia eller Syrien stiger sannolikheten upp till 80 procent. En snabbare integration av invandrade föräldrar på arbetsmarknaden krävs för att vända trenden, säger forskare från Göteborgs universitet i en ny studie.

• Från Gaza till Göteborg med kommunikation i fokus

[2017-02-21] Med en bakgrund som översättare åt CNN och kommunikatör på ett universitet i Gaza kom Hala Alaraj till Sverige och fick börja om från noll. Efter praktik på Göteborgs universitet har hon i dag ett nystartsjobb och jobbar med webb, studenter i arabiska och alumner.

• Politisk delegation besöker Kristineberg

[2017-02-21] Isabella Lövins statssekreterare besöker måndagen den 27 februari Lovéncentret Kristineberg för att höra marina forskare från Göteborgs universitet berätta om klimatforskning och utvecklingssamarbeten.

• Säsongspremiär för Alltinget-podden

[2017-02-21] Populära Alltinget på Göteborgs stadsbibliotek är tillbaka igen. I det första poddavsnittet för säsongen får kunskapspanelen med forskare svara på en mängd kluriga frågor. Bland annat handlar det om vad damm egentligen består av och när klockan uppfanns.

• Nytt mått visar på ökad makt och möjligheter för kvinnor

[2017-02-20] I dagarna lanseras ett index som gör det möjligt att jämföra kvinnors fri- och rättigheter i tid och rum på ett helt nytt sätt. Det är forskningsprogrammet Varieties of Democracy (V-Dem) vid Göteborgs universitet som tagit fram indexet som visar att kvinnors makt och möjligheter har ökat kraftigt de senaste hundra åren.

• Trendbrott inom barnfetma - sjunkande BMI hos 8-åriga pojkar

[2017-02-20] Efter decennier av ökande barnfetma går det nu åt motsatt håll. Bland 8-åriga pojkar i Sverige har andelen med övervikt och fetma minskat till de lägsta nivåerna sedan tidigt 1990-tal, visar en studie från Sahlgrenska akademin.

• Ökad förståelse för bakteriesamhällen genom nya statistiska metoder

[2017-02-16] I en ny doktorsavhandling presenteras flera nya statistiska metoder för DNA-baserad analys av mikroorganismer. ¿ Mina metoder ökar vår förståelse för hur bakteriesamhällen är organiserade och fungerar, säger Viktor Jonsson, doktorand vid Göteborgs universitet.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration