• Kortisolöverskott slår hårt mot naturlig DNA-process och psykisk hälsa

[2017-03-28] Höga halter av stresshormonet kortisol i kroppen påverkar viktiga DNA-processer och ökar risken för långvarig psykisk ohälsa. Sambanden framkommer i en studie från Sahlgrenska akademin på patienter med Cushing's syndrom, men fynden öppnar också för ny hantering av andra stressrelaterade tillstånd som ångest, depression och posttraumatisk stress.

• Rehabiliteringsprogram för krigstraumatiserade barn i Sri Lanka visar goda resultat

[2017-03-28] Tre jämförda psykosociala rehabiliteringsprogram för krigsdrabbade barn i Sri Lanka visar något olika resultat, beroende på resurser, metod och målsättningar. Men alla tre har långt bättre effekter än alternativet att inte göra några insatser alls. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet.

• "Jag tror mycket väl att Sven-Ingvars låtar kan förmedla djupa och existentiella tankar"

[2017-03-27] 4 frågor till Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap, som i fredags medverkade i Vetenskapsradions veckomagasin i P1 med anledning av att sångaren Sven-Erik Magnusson i dansbandet Sven-Ingvars gått bort.

• På forskningsresa med medeltida guideböcker

[2017-03-27] Ett treårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt om guidebokens historia, med fokus på Rom, har precis avslutats. Forskarna har undersökt guideböcker från olika tidsepoker, där den äldsta är från medeltiden, och vandrat i de historiska guideböckernas fotspår.

• Uppmärksammad bakterieforskare får Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin

[2017-03-27] Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat tilldela Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet, Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2016 "för hans banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning".

• Ny riktad lärarutbildning för outbildade lärare i fritidshem

[2017-03-27] Det finns en stor brist på utbildade lärare i fritidshem. Därför startar Göteborgs universitet en ny utbildning för att fånga upp dem som redan arbetat eller arbetar på fritidshem, men som saknar den formella behörigheten för tjänsten.

• Anslag till in- och utresande postdokar i Wallenbergs matematikprogram

[2017-03-24] Årets anslag från Wallenbergs matematiksatsning går till 13 matematiker, däribland David Witt Nyström som får medel för att rekrytera en postdoktor och Dmitrii Zhelezov som får medel för postdoktoral tjänst i utlandet.

• Ny insikt om dygnsrytmen ökar förståelsen för åldrandet

[2017-03-24] Störningar i dygnsrytmen kan öka risken både för cancer och för att åldras för tidigt. Nu har forskare vid Göteborgs universitet påvisat en mekanism genom vilken ljuset kan påverka ett protein, peroxiredoxin, som visat sig viktigt för att de biologiska klockorna ska kunna fungera på rätt sätt.

• Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

[2017-03-24] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

• Ny inriktning i forskningen kring biologiskt åldrande

[2017-03-24] Forskningen kring biologiskt åldrande behöver byta inriktning, från nuvarande fokus på enskilda beståndsdelar i cellerna till hur delarna kommunicerar med varandra. "Det här är kritiskt för att förstå åldrandet och bromsa åldersrelaterade sjukdomar", säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

• Studierna ledde till apputveckling av språkstöd för nyanlända

[2017-03-23] Lorna Bartram började läsa Språk och interkulturell kommunikation hösten 2015. Hon skapade en app för att överbrygga språkbarriären mellan nyanlända och sjukvårds- samt förskolepersonal och blev sedan anställd i två projekt där hon fortsätter att utveckla språkstöd för flyktingar.

• 3D-bioprintade mänskliga broskceller går att inplantera

[2017-03-23] Forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers har lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell, med hjälp av 3D-bioprinting. Resultaten hjälper till att föra utvecklingen närmare en möjlig framtid där det går att hjälpa patienter att få nya kroppsdelar med 3D-bioprinting.