Eva Wiberg tackar ja till att bli rektor för Göteborgs universitet

Nyhet: 2017-02-01

Eva Wiberg. Foto: Kennet RounaEfter att Göteborgs universitet dragit tillbaka förslaget till regeringen att utse Ole Petter Ottersen som rektor för Göteborgs universitet, fick hans motkandidat Eva Wiberg frågan om hon fortfarande står till förfogande för rektorsuppdraget. Efter en dags övervägande tackade hon ja.

– Jag är stolt och hedrad över att ha fått frågan att bli GU:s nästa rektor. Det ska bli spännande att tillsammans med medarbetare och studenter vidareutveckla lärosätet under de kommande åren, säger Eva Wiberg, för närvarande prorektor vid Lunds universitet.

Eva Wiberg tillägger att hon ser stora möjligheter när det gäller att stärka Göteborgs universitets varumärke internationellt, nationellt och regionalt, och att hon ser fram emot att få träffa anställda och studenter och med dem diskutera kring framtida utmaningar och möjligheter.

Det var vid ett extrainkallat styrelsemöte på måndagen den 30 januari som universitetsstyrelsen beslutade att dra tillbaka förslaget till regeringen att föreslå Ole Petter Ottersen som rektor vid Göteborgs universitet. Anledningen var att det framkommit att Ottersen fortfarande deltar i den rektorsrekrytering som pågår vid Karolinska institutet, KI, vilket var okänt för styrelsen.

Styrelsens ordförande Cecilia Schelin Seidegård fick vid måndagsmötet styrelsens uppdrag att tillfråga den andra slutkandidaten vid rektorsrekryteringen, Eva Wiberg, om hon fortfarande står till förfogande för rektorsuppdraget. I det fall hon skulle tacka ja, fick ordföranden också mandat att med omedelbar verkan föreslå regeringen att förordna henne. Som en följd av detta kommer styrelsen att vid sitt nästa möte den 16 februari besluta om en justering av tidsplanen för rekryteringsprocessen avseende ny prorektor.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att Eva Wiberg tackat ja till uppdraget. Hon var en av två starka slutkandidater och jag är säker på att hon blir en alldeles utmärkt rektor för Göteborgs universitet, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Ny rektor tillträder den 1 juli.

För mer information:
Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande vid Göteborgs universitet, telefon: 076-618 6390 (via Ann-Charlotte Schützer)

Eva Wiberg, prorektor Lunds universitet, telefon: 046-222 7005, 070-206 4820

Foto: Kennet Rouna