Rivstart i Almedalen för nya rektorn Eva Wiberg

Nyhet: 2017-06-30

Eva Wiberg

Den 1 juli tillträder Eva Wiberg som ny rektor för Göteborgs universitet och vid sin sida har hon tillika nya prorektorn Mattias Goksör. Sina första dagar som ny universitetsledning gör de på plats i Almedalen. Vid sitt första beslutsmöte den 7 juli, beslutar Eva Wiberg om vilka övriga personer som ska ingå i hennes ledningsgrupp. Nytt är att studenterna ska finnas med.

– För mig är det viktigt att studenterna finns med i alla beredande organ. De får i och med detta utökade möjligheter att bidra till utvecklingen av Göteborgs universitet, vilket jag tror kommer att vara bra både för dem och för universitetet, säger Eva Wiberg.

I universitetets innersta ledningskärna kommer utöver rektor Eva Wiberg och prorektor Mattias Goksör även universitetsdirektören att ingå. Det blir Marie Smedbro, områdeschef inom Gemensamma förvaltningen, som tar över tillfälligt när nuvarande universitetsdirektören Jörgen Tholin slutar i mitten av augusti och blir prorektor för Högskolan i Borås. Rekryteringen av ny universitetsdirektör pågår och planen är att en ny chef ska vara på plats 1 januari 2018.

Eva Wiberg kommer att ha tre vicerektorer i sin ledningsgrupp. Staffan Edén fortsätter som vicerektor för forskning fram till årsskiftet och Mette Sandoff fortsätter som vicerektor för utbildning. Rekryteringen av en ny vicerektor för forskning påbörjas efter sommaren. Därutöver ska det rekryteras en vicerektor för samverkan, en position som funnits centralt tidigare men som togs bort i samband med att ansvaret för samverkan decentraliserades.

– Vicerektor för samverkan kommer att ha en viktig roll i och med att kraven på samverkan med det omgivande samhället ökar, inte minst från regeringen, säger Eva Wiberg.

Nuvarande prorektor Helena Lindholm kommer också att ingå i kretsen nära rektor. Hon får en roll som rektorsråd med ansvar för arbetet kring nyanlända och inkludering.

Det kommer att bli en hektisk första vecka på nya jobbet för Eva Wiberg. Utöver att hon är helt ny rektor för Göteborgs universitet, med allt vad det innebär av att lära känna, lyssna in och fatta beslut, så medverkar hon på plats i Almedalen i flera olika seminarier och andra aktiviteter, bland annat på den Västsvenska arenan där Göteborgs universitet ingår som en part. Men hon kommer även att synas på annat håll, till exempel hos Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF och på Uppsala universitets evenemang kring universitetets roll i samhället.

– Jag ska bland annat vara med i ett seminarium som handlar om svårigheterna med att rekrytera globala talanger, ett annat handlar om hur forskning och akademi påverkas i en allt mer protektionistisk värld, ett tredje om hur vi skapar ett starkare innovationsklimat för life science. Jag ska också delta i faktaresistens-quiz som GU är med och arrangerar tillsammans med övriga lärosäten i Västra Götaland. Det ska bli roligt.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04