Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

TALA - Forskare fångar framtidens frågor

Vår nya serie TALA bygger på FN:s internationella dagar och låter forskare från Göteborgs universitet att ge sin syn på aktuella samhällsfrågor utifrån sin egen och andras forskning. 

Är förortsfeminism bästa metoden att få till förändring i eftersatta områden? Vilka är förutsättningarna för liv i rymden och kolonisering av andra planeter? Varför är det viktigare att värna om journalisters yttrandefrihet än andras? Och hur oroliga behöver vi vara för mikroplasternas spridning i hav och avancemang i näringskedjan?

Stress får allt yngre att söka vård för misstänkt demens

"Vissa studier visar att långvarig stress kan ha ett samband med demens senare i livet. Och idag är just stressrelaterade tillstånd den vanligaste psykiatriska diagnosen i Sverige."

Psykolog och kognitionsforskare Marie Eckerström berättar om en ökad stress i vardag och arbetsliv som får allt yngre personer att söka vård i tron om att de håller på att bli dementa.

Publicerades 10 oktober - Världsdagen för mental hälsa

Mikroplasterna i våra hav vandrar uppåt i näringskedjan

”Första gången man hittade mikroplaster på stränder och i fåglars magar visste man inte vad det var. Man kallade det för sjöjungfruns tårar. Numera vet vi att mikroplaster är ett växande miljöproblem som finns i alla världens hav, i fåglar, fiskar och musslor”.

Läs mer om zoofysiologiforskaren Bethanie Carney Almroths forskning

Publicerades 8 juni - Världshavsdagen

Tysta journalisterna och ta makten över

”De första som tystas är journalisterna. Den som vill ta makten över människor, över sanningen, över ordet - den tystar journalisterna först.”

JMG:s Britt Börjesson berättar hur pressfriheten begränsas, hur journalister fängslas, hotas och mördas, både i länder långt bort och i vår närhet. Hon talar om vikten av allas rätt att få säga sin mening och varför journalisternas yttrandefrihet är viktigare än andras.

Publicerades den 3 maj: Internationella dagen för pressfrihet

Framtida rymdresor och människans kolonisering av rymden

”500 grader i atmosfären, sjöar av flytande metan, meteorregn och dödlig strålning. Vad är det egentligen som gör att vi människor vill utforska och söka efter liv i rymden?”

Den frågan ger astrofysiker Maria Sundin ett svar på och berättar om nutida och framtida rymdäventyr.

Publicerades den 12 april: Internationella dagen för bemannande rymdfärder

Förortsfeminism - vägen till förändring i eftersatta områden

"Ska man få till en förändring i våra samhällen ska man lära sig av kvinnor som bor i eftersatta områden. De får ofta till förändringar även om förutsättningarna är mycket dåliga".

Det menar genusforskaren Juan Velasquez som studerat så kallad "förortsfeminism" både i Sverige och Sydamerika.

Publicerades den 8 mars: Internationella kvinnodagen

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-06-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://zoologi.gu.se/forskning/forskare/tala/
Utskriftsdatum: 2018-02-25