Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Expertlista - terrorism, terrorhot och terrorbrott

Listan kan komma att uppdateras med fler forskare.

Martyrskap, självmordsbombare

Michael Azar forskar bland annat om modern kontinental filosofi och postkoloniala frågeställningar. År 2013 gav han ut boken Den ädla döden, som diskuterar martyren som förebild och ideal. Boken tecknar martyrskapets historia från Sokrates till dagens självmordsbombare. Han har också skrivit en bok om Mellanöstern med titeln Döden i Beirut som inkluderar ett vidare perspektiv på terrorism och martyrskap.
Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria, telefon: 031–786 4527, e-post: michael.azar@lir.gu.se

Hatbrott och hatbrottslagstiftning i Europa

David Brax, praktisk filosof, forskar om hatbrott och hatbrottslagstiftning i Europa. Särskilt fokus på:
1) Begreppsliga frågor: hur hatbrott ska definieras och hur det förhåller sig till annan brottslighet som till exempel terrorism, hets-brott och diskriminering.
2) Normativa frågor: vad som gör dessa brott särskilt allvarliga. Moralfilosofi, rättsfilosofi, politisk filosofi och moralpsykologi.
David Brax, post-doc i praktisk filosofi, telefon: 070–548 3672, e-post: david.brax@gu.se

Terrorism och hatbrott

Christian Munthe kan svara på frågor om kopplingen mellan terrorism och hatbrott, grundläggande rätts- och samhällsfilosofiska aspekter, till exempel avvägningar mellan rättssäkerhet, integritet och allmänintressen.
Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, telefon: 031–786 4843, e-post: christian.munthe@gu.se

Islamiska staten, radikalisering och konsekvenserna av den arabiska våren

Helle Lykke Nielsen har studerat arabiska språket, politik och samhälle under de senaste 20 åren, med särskilt fokus på Irak, Syrien, Egypten och Jemen. Hon arbetar för närvarande med den islamiska staten, radikalisering och konsekvenserna av den arabiska våren. Talar danska.
Helle Lykke Nielsen, lektor i arabiska, telefon 031–786 1805, 073–983 0878, e-post: hln@sprak.gu.se

EU:s förhållande till stater utanför unionen

Andreas Moberg kan svara på frågor relaterade till EU-lagstiftning, till exempel om EU:s externa relationer, hur EU förhåller sig till stater utanför unionen.

Andreas Moberg, universitetslektor i internationell rätt,
telefon: 031–786 5677, e-post: andreas.moberg@law.gu.se

Kryptering och övervakning på internet – teknik och konsekvenser för medborgarna

Christopher Kullberg kan svara på frågor om tekniken bakom om kryptering och spaningsarbete på internet och varför det i vissa fall är svårt att upptäcka terrorister och i andra fall kan vara lätt. Han är även kunnig om relationen mellan övervakning och det öppna samhället, till exempel vilka konsekvenser övervakning kan få för medborgarna, och kan ge exempel från andra länder.
Christopher Kullenberg, forskare i vetenskapsteori, telefon: 031–786 4691, 073–508 3022, e-post: christopher.kullenberg@gu.se

Islam och muslimer i Europa, konflikterna i Syrien och Irak

Göran Larsson forskar om islam och muslimer i Europa, religion kopplat till migration och invandring, religion kopplat till medier och kultur, religion kopplat till undervisning och lärande, diskriminering, islamofobi och hatbrott kopplat till religion, samt islamisk teologi. Han har även skrivit om utresandeproblematik – personer som reser från Sverige till konfliktområden för att strida – och om konflikterna i Syrien och Irak. Är med i arbetsgruppen kring Segerstedtinstitutet som arbetar mot rasism och våldsbejakande ideologier.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap/religionshistoria, telefon: 031–786 5315, e-post: goran.larsson@religion.gu.se

Kulturmiljö, konst, arkitektur

Charlotta Hanner Nordstrand kan svara på frågor om det materiella kulturarvet i Mellanöstern och Sydöstra Turkiet. Aktuella frågor är förstörelsen av det antika Palmyra, Aleppos historiska stadskärna och Tur Abdin-området i Turkiet.
Charlotta Hanner Nordstrand, universitetslektor i kulturvård, telefon 031–786 4718, 070–797 9415, e-post: charlotta.hanner.nordstrand@conservation.gu.se

Aleppo och Syrien, arkitektur och stadsplan

Emad Alsaleh var prefekt och professor i arkitektur vid Aleppos universitet, Fakulteten för arkitektur. Han kan svara på frågor om Aleppo och andra platser i Syrien. Aktuella frågor är förstörelsen av det antika Palmyra, Aleppos historiska stadskärna och andra platser i Syrien och dess närområde. Språk: Tyska, engelska, svenska, arabiska.
Emad Alsaleh, dr. eng., telefon 076–575 8183, e-post: emad900@gmail.com

Aleppo och Syrien, arkitektur, stadsplan och bostad

Layla Kandakji var lärare på Aleppo universitet, Fakulteten för arkitektur. Hon kan svara på frågor om Aleppo och andra platser i Syrien. Aktuella frågor är förstörelsen av det antika Palmyra, Aleppos historiska stadskärna och andra platser i Syrien och dess närområde. Språk: Tyska, engelska, svenska, arabiska.
Layla Kandakjy, dr. eng., telefon 076–575 8231, e-post: layla.kan@hotmail.com

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?