Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Kändisar i nytt kvinnobiografiskt lexikon

[2018-03-18] Ada Nilsson och Sankta Elisabeth. Lokala kändisar som nu finns med i spritt nya "Svenskt kvinnobiografiskt lexikon". I biografiska lexikon har kvinnor sällan funnits med.

[Borås Tidning Plus]

Allsvenskan säljer namnet till sponsor

[2018-03-17] Organisationen Svensk Elitfotboll (Sef) har sålt namnrättigheterna till allsvenskan. Köpare är det internationella fraktföretaget DHL, uppger Expressen.

[Strömstads Tidning]

Jag var jätterädd för att flytta hit

[2018-03-17] Under lördagen höll Lunds universitet öppet hus med förhoppningen att rådvilla ungdomar ska känna sig säkrare inför framtiden. 280 program och 2 060 fristående kurser erbjuder Lunds universitet.

[Skånska Dagbladet]

Uppstickarna nafsar de största affärsjuristerna i hälarna

[2018-03-17] De största advokatbyråerna är fortfarande populärast bland affärsjuridikköparna ...

[di.se Plus]

Spårvagn i krock med personbil

[2018-03-17] Spårvagnstrafiken längs linje 2 i Göteborg fick under morgonen dras om efter en lättare sammanstötning mellan en spårvagn och en bil. Olyckan inträffade vid 9.30-tiden på lördagsmorgonen utanför Handelshögskolan i Annedal i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Lögn, satir och fakta - Du sköna nya världsbild

[2018-03-17] Joanna Doona och Per Grankvist diskuterar hur språket, tonen, kommunikationen i sociala medier påverkar oss och vår syn på världen.

[Sveriges Radio P1]

Hur många artiklar om Västlänken tål göteborgarna?

[2018-03-17] Många göteborgare tycker att frågan kring Västlänken är den absolut viktigaste o...

[GT]

Pilotprojekt med blåljuspersonal i Göteborg

[2018-03-17] Under en veckas tid har polisen, ambulanspersonal, räddningstjänsten och kollektivtrafiken haft ett samarbete med fyra olika skolor från Biskopsgården för att nå ut till ungdomar. - Man såg bitvis att vissa av eleverna var skärrade.

[Göteborgs-Posten]

Den meritokratiska självgodheten

[2018-03-17] Vi vill alla ha meritokrati, eller hur? Vi vill att de bästa idrottarna ska vinna, inte de smartast dopade.

[Helagotland]

Omfattande forskningsfusk på Sahlgrenska

[2018-03-17] Medicinsk forskning vid Göteborgs universitet döms ut av det centrala granskningsorganet som slår ner på "systematiska brister" och "en närmast dysfunktionell forskarmiljö".

[Göteborgs-Posten]

Så satsar svenskarna för att bli ett världslag i e-sport

[2018-03-17] De ställer väckarklockan på morgonen, gymmar och äter hellre bönor än pizza. Här...

[Dagens Nyheter - Login]

På stan-kalendariet

[2018-03-17] Klubb Lördag Bangers'n'Mash Södra Bar, Mosebacke torg 1, t Slussen, kl 22, 20 år...

[Dagens Nyheter - Login]

Forskare: Invandring ger konsekvenser för miljön

[2018-03-16] Perspektivet om hur miljön påverkas av migration och invandring saknas i debatten. Det skriver flera forskare i ekologi och miljöetik i en debattartikel i SvD.

[Omni]

"Miljöskäl talar för mer begränsad invandring"

[2018-03-16] Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring.

[Svenska Dagbladet]

Idétävling för att lösa vårdproblem

[2018-03-16] Förslag på lösningar till utmaningar inom vården håller under fredagen och lördagen på att arbetas fram på Sahlgrenska universitetssjukhus.

[Sveriges Radio Göteborg]

Brustet hjärta ingen myt - hjärtläkare om "dolda folksjukdomen": "Drabbar mest kvinnor över 60"

[2018-03-16] I litteraturen, i låttexter och i vårt språkbruk har vi hört det länge: Om hjärtan som brister, hjärtesorg som leder till döden. Och faktum är att termen Brustet hjärta syndrom finns på riktigt.

[Nynäshamns Posten]

Innovationstävling ska lösa problem inom vården

[2018-03-16] På fredagen inleds innovationstävlingen Hack for Health på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I 24 timmar ska studenter, medarbetare och studenter utveckla nya lösningar för vården. Det är andra året i rad som evenemanget anordnas.

[SVT Nyheter]

Böneutrop utan dramatik i Karlskrona är stor konflikt i Växjö

[2018-03-16] Strid om böneutrop i Växjö har blivit en politisk hetpotatis på riksnivå med krav på förbud. Men från minareten vid moskén i Kungsmarken sker varje fredag ett böneutrop som inte uppmärksammas av fler än dem som samlas till fredagsbön.

[Blekinge Läns Tidning Plus]

Tre riksdagspartier i farozonen - jämnt mellan blocken

[2018-03-16] Med ett halvår kvar till valet ser det ut att bli oerhört jämnt mellan blocken. Tre partier befinner sig dessutom i farozonen för att åka ur riksdagen. Allra värst ser det ut för Kristdemokraterna.

[Göteborgs-Posten]

Vem f-n tar ansvar? del 2

[2018-03-16] Hela svenska samhället genomgår en spännande utveckling. Hur kommer framtiden att se ut? Hur skapar man strukturer för att klara våra utmaningar och dra nytta av de möjligheter som finns?

[SVT Nyheter]

Så ska teknik lösa vårdproblem

[2018-03-16] Just nu pågår ett så kallat "Hack for Health" på Sahlgrenska universitetssjukhus för att ta fram förslag på nya vårdlösningar.

[Sveriges Radio Göteborg]

Klassisk gitarrmusik på festival

[2018-03-16] Foto: Roger Carlsson Arlette Ruelens, belgisk gitarrist som bor i Nederländerna, är en av de inbjuda till gitarrfestivalen. Här ses hon i en övning med Eric Lammers, lärare på folkhögskolan. Festivalen tillhör inte de allra största.

[Barometern Plus]

Anna Serafin mottagare av Natur & Kulturs Cullbergstipendium

[2018-03-16] Psykiatriska verksamheter i Norge, Senegal, Argentina, Brasilien och Uruguay kommer att besökas av sex läkare som är årets mottagare av Natur & Kulturs Cullbergstipendium.

[Örebronyheter]

"Förorterna får inte dräneras på bra lärare"

[2018-03-16] IntervjunLärarens kompetens är central för att minska den pedagogiska segregationen, säger Åse Hansson, forskare i pedagogik. Foto: Andreas Carlsson En ökande pedagogisk segregation rimmar inte med tanken om en likvärdig skola.

[Lärarnas Tidning]

Karolina Skog besöker Göteborg

[2018-03-16] Måndagen den 19 mars reser miljöminister Karolina Skog till Göteborg för att bland annat samtala med forskare från Göteborgs universitet om läkemedel och miljö samt hålla ett öppningsanförande på Luftvårdskonferensen Saltsjöbaden VI.

[Regeringskansliet]

Sex läkare får Cullbergstipendium / 16 MAR 2018

[2018-03-16] Sex läkare inom psykiatrisk verksamhet på olika håll i Sverige delar på årets Cullbergstipendium på 130 000 kronor.

[Läkartidningen]

Skaraborgare sökte svar i Seinäjoki

[2018-03-16] SKARABORG: Konferens om att motverka fetma hos barn En delegation från Skaraborg besökte finska Seinäjoki för en konferens om barnfetma och för att se hur den finska kommunen jobbar med problemet.

[Mariestads-Tidningen Plus]

"Gruppstorlek avgör inte kvaliteten"

[2018-03-16] Pia WilliamsSom ung förskollärare demonstrerade hon mot förslag om större barngrupper. I dag är Pia Williams professor och konstaterar att gruppstorleken fortfarande väcker känslor, men inte är avgörande för kvaliteten.

[Chef & Ledarskap]

Skattefinansierad identitetskris

[2018-03-16] De senaste fem åren har en tredjedel av Sveriges myndigheter gjort om sin grafiska profil för mångmiljonbelopp. Våren 2015 stod Migrationsverket i händelsernas centrum.

[Fokus]

Två nya biomarkörer för barncancern neuroblastom

[2018-03-16] - Våra fynd öppnar för utveckling av läkemedel på området, menar Chandrasekhar Kanduri, professor vid Sahlgrenska akademin.

[Life Science Sweden]

6 min Sverigedemokraterna: Slå inte sönder grunden till vårt välfärdssamhälle #Partirösten Åtta partier, åtta ideologier. SVT Opinion storsatsar på ideologi under valåret 2018.

[2018-03-16] Spela I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Richard Jomshof berätta om Sverigedemokraternas ideologi.

[SVT]

Din kondition påverkar risken för demens senare i livet

[2018-03-16] De som har bra fysisk kondition i medelåldern har nästan 90 procents lägre risk för att utveckla demens senare i livet, jämfört med dem med genomsnittlig kondition. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

[Netdoktor]

Bra kondition kan skydda mot demens

[2018-03-16] Motionärer i en bassäng om att hålla hjärnan i trim med hjälp av träning. Om du har en bra kondition i medelåldern, löper du mindre risk att drabbas av demens senare i livet.

[Sveriges Radio Norrbotten]

Marianne, 60: "Man blir piggare och klarare i knoppen"

[2018-03-16] Marianne Fast, 60, har alltid levt ett aktivt liv. Och det är något hon inte har tänkt att lägga av med inom den närmsta tiden. - Nej, jag mår så mycket bättre när jag rör på mig.

[Aftonbladet]

Miljöexperten lugnar efter larm om plast i flaskvatten

[2018-03-16] Amerikanska forskare testade vattenflaskor från ett antal tillverkare och länder. 93 procent innehöll mikroplast. Men den svenske miljöexperten ger ett lugnande besked. "Kan det medföra en hälsorisk?

[Ny teknik]

Visning av Riksbyggens ungdomsettor för 95000 kronor i Göteborg

[2018-03-16] Fredagen den 23 april har Riksbyggen en förhandsvisning av de sex bostadsrätter i Brf Viva, Göteborg, som kommer att säljas för 95 000 kronor.

[Svensk Byggtidning]

Ida Linde prövar starka kärleksband

[2018-03-16] Lyssna Föräldrakärlekens styrka kan tyckas självklar. Men vad händer när barnet växer upp till en mördare? Och när modern, som en oväntad konsekvens av detta plötsligt upplever stor lycka?

[Upsala Nya Tidning]

I väntan på Valborg

[2018-03-16] Göta studentkårs ordförande Nora Myrne Widfors skriver om vad som händer på Göteborgs universitet nu och uppmanar dig som student att titta förbi på en kopp kaffe!

[Spionen]

Fokus på samarbete för bättre vatten

[2018-03-16] Grundvattnet och minskat läckage i Östersjön är Ölands vattenråds huvudområden. Vattenrådet bildades 2010 och består av såväl privatpersoner som representanter för lantbrukare, campingnäringen, skogsägare, fiskare, naturskyddsförening och kommun.

[Barometern Plus]

Stora replokaler, konsertsal och bra lärare på Musikhögskolan

[2018-03-16] Replokalerna och den stora konsertsalen lockade. Idag är brittiska Carys James inne på sin andra termin i cellospel på avancerad nivå.

[Örebro universitet]

Afrin måste ses som en viktig del i vår gemensamma mänsklighet

[2018-03-16] Tyranni eller folkmordspolitik får inte bestämma huruvida vi ser offren som mänskliga och står upp för deras mänskliga rättigheter" skriver debattörerna.

[Flamman]

Sverige bör inrätta mottagning för stridsgasskadade patienter

[2018-03-16] Faraidoun Moradi, ST-läkare, leg apotekare, primärvården, Göteborg; doktorand, institutionen för medicin, Göteborgs universitet Fazil Moradi, PhD, antropolog och sociolog, Martin Luther-universität Halle-Wittenberg, Halle,

[Läkartidningen]

Svensk studie: Bättre missbruksvård med individanpassning

[2018-03-16] Jonas Stålheim är psykolog och möter i sin kliniska verksamhet många patienter som också har missbruksproblem. Omvänt är det känt att personer som söker vård för ett missbruk ofta även lider av psykisk ohälsa.

[Accent]

Han utmanar eliten i Qatar

[2018-03-16] I början av året blev Christopher Jedel från Mölndals ASS utsedd till Årets manlige open water-simmare efter bara några månader i grenen. Nu ställs han mot världseliten under en tävling i Qatar.

[Mölndals-Posten Plus]

Järnvägsunderhåll åter i statlig regi

[2018-03-16] Regeringen tänker förstatliga järnvägsunderhållet, utan att blanda in riksdagen. Seko driver på och från ansvarig minister kommer signaler om att det är på gång.

[Arbetet]

Kvinnor med bra kondition i medelåldern blir sällan dementa

[2018-03-16] Kvinnor som är i bra fysisk kondition i medelåldern tycks ha betydligt mindre risk att drabbas av demens när de blir äldre, jämfört med kvinnor med genomsnittlig kondition. Allra stört risk löper kvinnor med dålig kondition i medelåldern.

[Vårdfokus]

Viktoria Folkesson: "Teater är som att måla i sand"

[2018-03-16] Som skådespelare har Viktoria Folkesson stått på åtskilliga teaterscener på olika håll i landet, inte minst i Borås. Och i morgon lördag år det åter dags för henne att möta Boråspubliken.

[Borås Tidning Plus]

De studerar livet under Antarktis isar

[2018-03-15] Vad lever under Antarktis flytande glaciärer? Det undersöker en internationell forskningsexpedition just nu. Ombord finns forskaren Thomas Dahlgren från Göteborgs universitet, och vi fick en pratstund med honom direkt från Prins Gustavs sund.

[ETC Göteborg]

Skapar nytt centrum

[2018-03-15] Första steget har tagits när det gäller att skapa en nationell arena för marin forskning och innovation.

[Bohusläningen]

Forskning: Bra kondition minskar risken för demens

[2018-03-15] Kvinnor med god kondition löper 90 procent mindre risk att drabbas av demens. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i tidskriften Neurology.

[Hemmets Veckotidning]

Karin tränar för hälsans skull

[2018-03-15] En kvinna i bra fysisk kondition i medelåldern har 90 procent lägre risk att drabbas av demens. Det är inget som förvånar 61-åriga Karin Glaad-Björding i Halmstad.

[Sveriges Radio Halland]

Remiss av promemorian Kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk utbildning

[2018-03-15] Diarienummer: U2018/01274/UH Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk utbildning.

[Regeringskansliet]

Varning för "falska" doktorandtjänster!

[2018-03-15] En doktorandtjänst får enligt högskoleförordningen utlysas först när den "bedöms vara" fullt finansierad. I själva verket finns det ibland bara pengar till de två första år som resulterar i en licentiatexamen.

[Ingenjören]

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

[2018-03-15] Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

[Tidningen Karriär]

Bra kondition minskar risk för demens betydligt

[2018-03-15] Kvinnor med god kondition i medelåldern minskar risken för att få demens med närmare 90 procent. Det visar en studie från Göteborgs universitet som har följt drygt 200 kvinnor under 40 år.

[Bohusläningen]

"Barndomen är hyperviktig"

[2018-03-15] Dan Katz vill avliva myten att KBT:are inte är intresserade av barndomen. Men själv grubblar han inte över sin komplexa bakgrund. -Jag brottas mer med att jag är dåligt organiserad, säger han.

[Psykologtidningen]

Det ska vara deppigt när man är kär |

[2018-03-15] Kärlek och lycka är begrepp som hänger tätt samman. Glöm det - det är kärlek och depression som gäller. - Den depressiva kärleken har blivit ett ideal, menar Emma Engdahl, docent i sociolog vid Göteborgs universitet.

[Forskning.se]

Om Västgöta-Bengtsson hos SPF

[2018-03-15] FRÅN LÄSARNA Det var som en teatermonolog när Margareta Söderström, dotter till Västgöta-Bengtsson, berättade om sin pappa, hans liv och hans gärning och även om sig själv, för de andäktigt lyssnande SPF Seniorerna.

[Skaraborgs Allehanda]

God kondition minskar risk för demens - betydligt

[2018-03-15] Kvinnor med god kondition i medelåldern minskar risken för att få demens med närmare 90 procent. Det visar en studie från Göteborgs universitet som har följt drygt 200 kvinnor under 40 år.

[Göteborgs-Posten]

Lill provar vingarna med pop

[2018-03-15] TORNA HÄLLESTAD. Tuva-Lill Elwerdotter är från Torna-Hällstad och läser just nu sista året på världsmusikerlinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Debutsingeln "U&I" låter inte som något som kallas världsmusik.

[Lokaltidningen Lund]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?