Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En oceanisk historia

Föreläsning

Människans bruk av naturen för sin egen överlevnad har alltid, i alla tider, medfört någon form av skadegörelse, även om denna blivit värre i takt med att människan utvecklat effektivare tekniker. Det är om detta, om människans exploatering av naturen och av havet specifikt som de två första delarna av En oceanisk historia handlar. Perspektivet är miljöhistoriskt.

I den tredje och sista delen ändras dock infallsvinkeln. Berättelsen om människans faktiska förhållande till havet ersätts av de fantasier som havet givit upphov till sedan urminnes tider. I denna del visas hur havets gåtfulla djup, humörsvängningar och skräckinjagande invånare varit inspirationskällor till ett otal fiktiva berättelser - allt från babylonska förkristna skapelseepos till klassiker som bland andra Odysséen, Lord Jim och Moby Dick, och dagens filmer om karibiska pirater.

Havet har genom historien använts som metafor för människans kamp mot naturen och med sig själv. Det har fungerat som en mänsklig spegel, en hjälp att reflektera över människans andliga och samhälleliga existens, etik och moral.

Föreläsare: Christina Schmidt disputerade 2007 på en avhandling i idé- och lärdomshistoria om den franske antropologen Claude Lévi-Strauss, Nostalgisk längtan och iskallt förnuft: Claude Lévi-Strauss som civilisationskritiker. Hon arbetade för många år sedan som amanuens och lärare vid Socialantropologiska institutionen vid Uppsala universitet och nu senast som administratör på Havsmiljöinstitutet i Göteborg. Där väcktes den tanke om havets idéhistoria som utmynnat i den pågående boken En oceanisk historia.

Datum: 2017-07-13

Tid: 18:00 - 18:45

Kategorier: Populärvetenskap, Idéhistoria

Arrangör: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur

Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad
Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangslänk: Läs mer om En oceanisk historia

Avgift: Fri entré

Kontaktperson: Martin Larsvik

Telefon: 031-786 96 21

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?