Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Odlad mat från havet i fokus på slutkonferens

[2018-10-22] Den extremt varma sommaren gjorde tydligt att samhället behöver bli mindre sårbart för klimatförändringarnas konsekvenser, till exempel vad det gäller livsmedelsproduktion. -En viktig del är att bredda matproduktionen, att gå från att odla på land till att också odla i hav, säger Kristina Snuttan Sundell vid Göteborgs universitet.

• När förbättringar blir försämringar

[2018-10-22] Det här kommer att handla om insatser för att förbättra arbetsmiljön - som är verkningslösa, och om egenföretagare ute i skogen - som har dålig lönsamhet. Texten handlar också om porösa arbeten och förbättringsförsämringar. Samtalet mellan föreläsaren och den tidigare studenten pendlar mellan stort och smått, men kärnan är hela tiden hur vi skall få ett hållbart arbetsliv, alltså ett produktionssystem som både är effektivt för företagen och samtidigt erbjuder en god arbetsmiljö för maskinförarna.

• Pampigt, vackert och högtidligt på doktorspromotionen

[2018-10-22] Se bilderna från 2018 års doktorspromotion

• Många tecken på att den svenska demokratin mår bra

[2018-10-22] Generellt går det åt rätt håll när det gäller politisk representation i Sverige. Det visar antologin 'Folkets främsta företrädare' från Göteborgs universitet.

• Mats Malm ny ledamot i Svenska Akademien

[2018-10-19] Under sitt möte på torsdagen beslöt Svenska Akademien att utse Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, till ny ledamot.

• 21 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond till GU

[2018-10-19] Hällristningar, kvinnohistoria, alkoholpåverkade vittnen, tillverkning av gay-fetischer och kinesisk gruvturisim. Bredden på ämnen var stor när Riksbankens jubileumsfond under torsdagen beviljade sammanlagt 21 miljoner kronor till Göteborgs universitet. Totalt fördelades 350 miljoner kronor till forskningsprogram, forskningsprojekt och forskningsinfrastruktur.

• Avsatt museichef från Polen besöker Göteborg

[2018-10-19] Göteborgs universitet har bjudit in en av Polens mest kända historiker, professor Pawel Machcewicz, till Göteborg den 24-26 oktober. Machcewicz fick stor internationell uppmärksamhet förra året när han under kontroversiella former avsattes av landets regering som direktör för Polens största historiska museum, Museum of the Second World War.

• Ny metod kartlägger hur is format landskap på Mars

[2018-10-18] Isens betydelse för hur planeten Mars landskap ser ut är lite av en gåta. Genom en ny metod ökar nu förståelsen för hur isen påverkat landskapet på de norra slätterna på Mars.

• Bristande återkoppling för gymnasister på yrkesprogram

[2018-10-18] Var tredje ungdom i åldern 16-20 år studerar på något av de tolv nationella yrkesprogram inom gymnasieskolan som leder till en yrkesexamen. I formandet av yrkesidentiteten är återkopplingen både från lärare och från personer de möter under den arbetsplatsförlagda utbildningen mycket viktig. Men där brister det, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Föreläsning: Utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa

[2018-10-17] Nya metoder ger ny kunskap om utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa. Om detta berättar arkeologen professor Eszter Bánffy, som har utsetts att hålla årets Felix Neubergh Lecture. Föreläsningen hålls den 30 oktober klockan 16.00 i Göteborgs universitets aula i Vasaparken. Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna. Föreläsningen hålls på engelska.

• Politiker och tjänstemän kluvna till robotar i socialtjänsten

[2018-10-17] Initiativet i Trelleborg att låta robotar besluta om försörjningsstöd upplevs ge snabbare service, ökad fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är det en känslig fråga då den sökande är i en sårbar position och det finns vissa brister i transparens kring vem som tar besluten, visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

• Klassisk 1800-talsroman blir webbportal

[2018-10-17] Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke publicerades 1834. Med hjälp av digital teknik kan du snart ta del av berättelsen, karaktärerna och platserna på ett helt nytt sätt.