Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Radiologer lär algoritm analysera hjärtbilder

[2019-02-20] Den unika forskningsstudien SCAPIS blir utgångspunkt för ett av de första projekten inom Life Science att genomföras på samverkansplattformen AI Innovation of Sweden. I ett första steg ska datorerna lära sig analysera hjärtbilder tagna av datortomograf, och det är radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står för facit.

• Ny partikeldetektor ökar möjligheter för grundforskning

[2019-02-19] En student vid institutionen för fysik har, tillsammans med svenska och tyska forskare, utvecklat en neutralpartikeldetektor baserad på grafen. Den nya partikeldetektorn förbättrar förutsättningarna för detektion av neutrala partiklar.

• Ny rapport om mikroplasters skadlighet

[2019-02-19] I en ny rapport konstateras att än så länge utgör platspartiklar i miljön inte någon stor risk för människa eller miljö. Men nuvarande kunskapsläge är begränsat, och situationen kan förvärras om plastföroreningar fortsätter att öka i nuvarande takt, enligt författarna.

• Rektor drar tillbaka varsel om uppsägning för professor fälld för oredlighet i forskning

[2019-02-18] Efter beskedet från Statens Ansvarsnämnd (SAN) i december om att avskriva ärendet om att avskeda professorn som fällts för oredlighet i forskning, har rektor nu beslutat att även dra tillbaka varslet om uppsägning.

• Skogsbranschens digitalisering i fokus på konferens

[2019-02-14] Vid konferensens Skogens digitalisering kommer ny forskning från Göteborgs universitet presenteras som visar hur digitaliseringen förändrar premisserna för hur skogsbolagen kan göra affärer i framtiden. Följdeffekterna är att tidigare konkurrenter kan ses som potentiella samarbetspartners.

• Ljudkonst ett samspel mellan konstnär och platsens förutsättningar

[2019-02-14] Ljudinstallationer kan på ett påtagligt sätt ändra människors upplevelse av offentliga platser. Men det är viktigt att konstnären först skaffar sig en förståelse för de villkor som finns inbyggda i platsen, och hur ljudkonsten kan förändra upplevelsen av den. Detta undersöks i en avhandling från Högskolan för scen och musik.

• Förstelärare stärker svensk skola

[2019-02-13] Förstelärare kan bidra till en starkare lärarkår. Det visar forskning vid Göteborgs och Lunds universitet som sammanfattas i den nyutgivna boken Lärarkåren och förstelärarna- splittrad, stärkt och styrd profession.

• Litteraturprofessor i biofilm om författaren Emilie Flygare-Carlén

[2019-02-12] Hon har kallats Sveriges första deckardrottning, men i litteraturhistorien har hon fått lämna plats för manliga författare. Nu lyfts Emilie Flygare-Carlén fram i en bioaktuell film, där litteraturprofessor Yvonne Leffler medverkar.

• Övertro på förskolebarns förmåga att själva ta till sig vetenskapligt innehåll

[2019-02-12] I förskolan behandlas ofta vetenskapligt innehåll med hjälp av bilder, modeller eller lek vilket ger barnen möjligheter att uppleva, upptäcka, uttrycka och lära med hela kroppen och alla sinnen. Men ofta görs detta utan att barnen får någon förklaring som kopplar ihop aktiviteten med det innehåll som står i fokus. Det visar forskning från Göteborgs universitet och Högskolan i Borås.

• C14-dateringar visar megalitgravarnas ursprung och hur de spred sig över Europa

[2019-02-11] Hur uppkom och spreds europeiska megalitgravar? Genom C14-dateringar av en stor mängd material har en arkeolog vid Göteborgs universitet kunnat visa att det fanns en mycket större rörlighet på stenåldern än vad vi tidigare känt till, med en utvecklad sjöfart och ett utbyte mellan olika delar i Europa.

• Ny rapport om det svenska medielandskapet

[2019-02-11] Nu publicerar Nordicom den trettonde utgåvan av den återkommande publikationen MedieSverige. Rapporten ger läsaren mängder av fakta och information om det svenska medielandskapet.

• Regn har stor betydelse för hur koldioxid påverkar gräsmarker

[2019-02-11] Växtligheten på gräsmarker ökar i mindre grad av förhöjd koldioxidhalt än vad nuvarande klimatmodeller förutsätter. Gräsmarker, med våt vårsäsong, ökar sin växtlighet mest. Det visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants.