Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

Nyhet: 2017-05-17

Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

- Männens egen vilja att hoppa av, kombinerad med stödåtgärder och ett systematiskt avhoppsarbete skulle kunna innebära att fler lyckas lämna, sa Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete, vid en välbesökt föreläsning om kriminella gäng som hölls under Vetenskapsfestivalen. 

I det pågående forskningsprojektet MOVE - exitprocesser från kriminalitet och gängbildning, undersöker han tillsammans med docent Jari Kuosmanen vad som underlättar avhopp. Intervjuer har genomförts med såväl män i avhoppsprocesser som experter. Studien, som finansieras av Kriminalvården, har förutom avhopp också ett särskilt fokus på manlighet.

- Det är en aspekt som inte undersökts inom gängforskningen tidigare. Vad är det med maskuliniteten som gör att en högre grad av män tycker att gäng är intressanta och inte lyckas hitta andra vägar för att uppnå en känsla av att ha lyckats – att bli någon? sa Torbjörn Forkby. 

Under föreläsningen tog forskarna itu med ett antal myter om avhoppsprocessen från kriminella gäng.

- En vanlig myt är att det inte går att lämna men det stämmer inte. Från internationell forskning vet man att de flesta inte stannar i gäng längre än ett par år, sa Torbjörn Forkby.

En annan myt är att ett utträde är riskfyllt, något som forskarna menar inte heller är representativt.

- Risker förekommer men en stor del går ifrån utan större svårigheter. De som uppfattas ha gjort sitt för gruppen och tagit sitt ”ansvar” står inte längre i någon skuld och kan ofta lämna gruppen utan repressalier. Ett annat legitimt skäl är när du ska bli pappa. Det är tillåtet att bli en ansvarstagande familjefar inom gängkulturen, sa Jari Kuosmanen.

Personerna i studien uppger att de under en längre tid funderat på att hoppa av. Efter ett tag börjar nackdelarna överväga fördelarna, fängelsevistelser sliter på psyket och gängtillvaron ter sig allt mer som en besvikelse.

Men för att viljan att lämna gänget ska få förankring krävs för många ett nytt socialt sammanhang och ett omfattande stöd från olika aktörer i samhället. Många behöver hjälp för att komma undan hot, ta itu med ekonomiska problem och missbruk eller för att klara av att behålla ett nytt jobb med en lägre inkomst.

- Avhopparna behöver träffa stödpersoner som har kunskap om gäng och kriminalitet. Vi ser också att det krävs en djupare kunskap om avhoppsprocessen bland de som arbetar med detta, sa Torbjörn Forkby.

För ytterligare information om studien, kontakta:

Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete, tel: 031-786 15 84, torbjorn.forkby@socwork.gu.se

Jari Kuosmanen, docent i socialt arbete, tel: 031-786 1619, jari.kuosmanen@socwork.gu.se

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?